a casa pairal

 

             La casa pairal Cal Manyo

 

             La finca dóna a tres carrers per això l'accés principal es fa a través d'un gran pati, pintat de blau ( ens vol recordar el Pati Blau de Sitges que Santiago Russinyol va pintar ). Un cop en l'interior del restaurant, des de l'altre gran finestral es pot veure i accedir a un segon pati.

L

Tel. 973 16 79 10

 

  Plaça Major, 7-bis   (25153)

 

    Puigverd de Lleida

Fes click aquí per

veure el video

 

       CAL MANYO – 1880

 

             La casa actual és el resultat de la unió de tres petites cases i això ens ho indiquen les parets mitjaneres que es poden veure a la planta soterrani un cop som a l'interior del restaurant. Aquestes tres casetes consten en un planell del 1700 amb tres propietaris diferents i també les tres casetes que posteriorment es van transformar en el cobert anomenat "conilleres".

 

             Un cop hem accedit al restaurant, a la dreta, trobem les quadres on la sumereta del Lluís i l'euga blanca del Masià hi tenien el seu lloc de repòs, després de treballar tot el dia al terme d'Artesa. També va ser lloc de repòs del Lluís, que sempre va preferir la senzillesa de les coses i que va necessitar ben poca cosa per viure. A l'hivern s'hi volia estar perquè els animals li donaven escalfor i a l'estiu perquè era molt fresc entre les parets de pedra. Una finestra comunicava la quadra amb l'entrada principal de la casa. Molt anteriorment va ser vaqueria, per això les menjadores tenen una llargada considerable. ACTUALMENT ACULL UN PETIT MENJADOR, molt agradable i confortable, càlid, en el que predominen els colors càlids : grocs, taronges, vermells... també és sala d'exposicions temporals de pintura, fotografia, escultura etc.

 

             La cafeteria i la sala gran del restaurant es troben ubicades en el que originàriament va ser la vaqueria de Cal Manyo i posteriorment galliner. Decorat més informal, hi predominen els colors freds com els blaus i els verds i durant el dia ple de llum natural gràcies a dos grans finestrals que donen a dos patis. Adaptat per a minusvàlids i pensant amb els petits, disposa de canviador, trona, etc.

 

            

             El trull del vi, amb les seves rajoles ceràmiques a les parets i la seva volta s'han conservat i en el seu interior s'ha ubicat la cuina del restaurant. Sobre el trull, on abans s' aixafava el vi, ara hi ha un petit museu de la vida rural de Cal Manyo – tots els petits objectes, eines, estris ... trobats a la casa s'han restaurat i ubicat en aquest espai de difícil accés. Una altra part d'aquests objectes es poden veure en el celler : recordo les canyes amb les tomates de penjar i el canyís amb les verdures de l'hort que en Lluís duia del  terme d'Artesa. Les sitges i les grans botes que hi vam trobar són prova de l'època en què Puigverd era terra de secà, amb vinyes i oliveres, abans que el subcanal i el canal d'Urgell regués les terres. Baixant les escales encara hi vam trobar ampolles de vidre fosc amb conserva de tomata i de préssec. Les ampolles eren reaprofitades per això el tap de suro està subjectat amb un cordill. Entrant a mà esquerra podem veure la canella per on sortia el vi que havia fermentat en el trull. Val a dir que les bàscules, molinet de cafè, torradora d'ametlles, caixa registradora etc. provenen de la botiga que les propietàries tenien a Lleida, coneguda com Casa Murillo. AQUEST ESPAI TAMBÉ  S'HA HABILITAT PER  OFERIR ÀPATS A PETITS GRUPS i per realitzar cates de vins i d'olis.

 

             La casa, a més a més, conserva el seu aire pairal: parets gruixudes que a l'estiu produeixen una frescor molt d'agrair, bigues de fusta, escales de pedra, gastades per milers d'espardenyes i sabates, un terradet cobert, abans anomenat colomar perquè durant els anys en què la casa va estar tancada i abandonada, en el hi van aniuar centenars de coloms. També veurem un Gordini de l'any 1961, propietat del Macià de Cal Manyo, el cotxe de les vídues, perquè la seva falta d'estabilitat en la carretera va deixar a més d'una senyora sense marit. Un altre cup del vi, però aquest rodó i de pedra i molts altres racons i detalls d'altres èpoques.